MIN HISTORIE OM NY-AUNA!

 • INNLEGG POSTET : 03.09.2015, 02:23

På Oppdal har vi en bruktbutikk som heter "Fjøset med det rare i", eller "Ny-Auna" om du vil. Dette fordi butikken ligger i det gamle fjøset til Aune Gård. Der får man kjøpt masse fine ting til en billig penge, både gamle og nye ting som de har fått inn. Ting blir pussa opp og reparert, og noe blir også produsert der. Butikken er så fin og koselig og det lukter litt gammelt på en måte. Det er som å gå tilbake i tid når du går inn døra.  

MEN! Ny-Auna er mye mer enn bare en butikk! Det er et sted hvor folk med sammensatte utfordringer får brukt sine evner. Et sted hvor folk med psykiske problemer, rusproblemer eller andre utfordringer i livet kan føle seg trygge. Et sted hvor du kan komme og være deg selv, samtidig som alle godtar deg for den du er: UNIK!  

Jeg jobbet selv på Ny-Auna i 2 år, fra 2012 - 2014.Det var en periode i livet som jeg ikke hadde det særlig bra. Jeg skulle i hvert fall IKKE jobbe, for det betydde at jeg måtte gå ut stuedøra og møte folk. Jeg måtte klistre på meg et smil og late som jeg egentlig ville være der. Ta på meg en maske og se folk i øynene. Snakke med folk! Alle slike tanker surret og gikk rundt i hodet mitt bare noen nevnte jobb. Så foreslo NAV at jeg kunne prøve meg på Ny-Auna. Det var jo så klart ikke særlig populært, men jeg gikk med på å prøve. Jeg VILLE prøve! Første dag var helt grusom. Ikke kjente jeg noen og ikke turte jeg å si noe. Jeg ble satt til å male gangen og følte at jeg ikke gjorde NOE riktig, noe jeg følte ganske ofte. Men ettersom dagene gikk så fant jeg ut at Ny-Auna, det var ikke et så verst sted å være. Jeg ble kjent med gjengen, prata og lo, samarbeida med andre og gleda meg til å gå på jobb! JEG liksom..

Tiden på Ny-Auna var med på å forandre meg til en annen person. Jeg er fortsatt meg, men en bedre utgave kan man si. Folka der har lært meg så utrolig mye! Hvem vet, kanskje har de lært noe av meg også? Jeg ble liksom en del av gjengen og følte meg hjemme der. Jeg ble tryggere på det meste og fikk hjelp til å takle det jeg synes var vanskelig. Jeg fikk jobbtrening og jeg fikk samtaler med en flott veileder. Jeg fikk utfolde meg på mange måter og vise hva jeg kunne og hva jeg kanskje ikke var like flink til..  En dag på jobb fant jeg plutselig ut at jeg skulle lage en reklamefilm for Ny-Auna. Jeg gikk rundt i butikken for å få inspirasjon til teksten og fant en instrumental som passa. Venninna mi Ingrid var med og skrev teksten og filma, mens jeg sang. Resultatet kan du se HER.


Dagen jeg slutta på Ny-Auna var en dag med blandede følelser. Det var trist å dra fra den fine "familien" vi var der, men samtidig var det nå min tur til å prøve å klare meg selv. Jeg var redd for hva som skulle skje, og samtidig stolt av å ha kommet så langt. Jeg skulle jo fortsatt være på Oppdal, så det var liksom ikke så vanskeligå stikke innom nå og da. Men før jeg fikk meg jobb etter der, savna jeg den greia med å ha noe å gå til. Og sånn kan det nå bli for alle som jobber der akkurat nå :-(

Det er nemlig bestemt at Ny-Auna skal nedlegges i oktober!! NAV kutter støtta og vekst har ikke økonomi til å drive det videre. Hvis ikke politikerne blir enige om en måte å redde Ny-Auna på, så blir det et tap for hele bygda! Da jeg fikk høre det, fant jeg ut at nå var det på tide å lage en ny film! Denne gangen en film for å bevare Ny-Auna. Så da fikk jeg med meg Ingrid og Rannei og lagde en ny video. Vi fikk også med en haug med folk på slutten som var engasjert i saken. Den videoen kan du se HER.

Ettersom det ikke hjalp så veldig og vi ikke fikk frem budskapet så bra, måtte noe større til. Ola som jobber der hadde skrevet en ny tekst til en Terje Tysland-låt som passet til situasjonen. Han tok kontakt med Terje Tysland selv og han ville gjerne være med på prosjektet. Og prosjektet gikk da ut på å lage en slags musikkvideo med den egenskrevne sangen hans, som vi skulle få spille inn i studioet til Terje. Jørn Hoel fra Leoh Productions ble med for å lage selve filmen. Det ble på en måte en liten dokumentar om Ny-Auna, og folka som er der. For å vise at de ikke bare er en butikk, men et viktig sted for mange. Jeg var heldig og fikk være med å synge, noe som var kjempegøy! Den videoen kan du se HER.

 

 

Så nå er det bare å vente og se hva som skjer. Krysse fingrene og håpe på det beste. Uten Ny-Auna hadde ikke jeg kommet så langt som jeg har. Derfor vil jeg gjerne takke alle på Ny-Auna. Takk for samtaler, takk for latter og takk for koselige turer.Takk for råd, takk for trivelige lunsjer sammen og takk for hjelpen. Spesielt vil jeg takke verdens beste veileder, Turid Forbregd Lauritzen! Du er bare best! Og sist men ikke minst: TAKK NY-AUNA!! <3

 


 • Publisert i kategorien Meg • EKå

  03.09.2015 kl.20:51

  Las dette innlegget på jobb, og måtte konsentere meg for å ikke trille noen tårer altså!

  Silje Erika

  04.09.2015 kl.18:03

  EKå: Så bra du likte det :-)

  LEGG IGJEN KOMMENTAR

  Jeg er en kreativ skapning med en stor kjærlighet for musikk. Jeg er 24 år, lesbisk, elsker å synge og er litt FOR interessert i kjendiser!

 • + Følg denne bloggen


  KATEGORIER


  ARKIV


  SISTE INNLEGG


  hits