BUNADEN MIN!

 • INNLEGG POSTET : 18.05.2012, 16:49

Jeg visste ikke helt, akkurat hvor, hadde egentlig ikke mer enn en smule peiling på, hvor bunaden min stammet fra :P
Folk spør meg hver 17. mai og andre dager jeg går med bunaden min, hvor den kommer fra. "Jeg vet ikke?". Det er bra svar å gi vett :P
I dag bestemte jeg meg for å finne ut akkurat hvor Lundebydrakta kommer fra og her er hva jeg fant ut:

Bunaden blir regnet for å høre hjemme både i Vest-Oppland og Solør-Odal.

Bunaden er komponert av kunstmaleren Alf Lundeby.

Alf Lundeby hadde røttene sine i Våler i Solør. Han var kunstmaler, men også bunadskaper. Til femtiårsdagen til ei venninne på Lillehammer lagde han en bunad som presang. Bunaden hadde fasong som en livkjole slik en kjenner den fra folkedraktene flere steder på Østlandet på 1800-tallet - og broderi med stilisert blomstermotiv, slik folkedraktene i Gudbrandsdalen hadde det på slutten av 1700-tallet. Bunaden var komponert rundt 1930, og selv om det kanskje aldri var Alf Lundebys mening at bunaden skulle komme i pro­duksjon, ble det snart en populær bunad - både i Solør-Odal og i Oppland. Bunaden ble lagd i blått eller svart ullstoff, men under andre verdenskrig var det dårlig tilgang på farget ullstoff, og som en kriseløsning broderte en på ufarget hvitt ullstoff. Dette gjaldt flere bunader, som for eksempel Graffer-bunaden fra Gudbrandsdalen. Når det gjelder Lundebybunaden, har en i nyere tid tatt opp igjen produksjonen av hvite bunader. I og med at bunaden er skapt av en kunstner, med inspirasjon fra folkedrakter i et nabodistrikt, har bunaden ingenting felles med hvordan folkedraktene i Solør-Odal eller Vest-Oppland så ut.

 

 

En bunad som har vært i bruk fra 1930-tallet og til i dag, og som ikke bygger på tradisjonell draktskikk, blir av mange regnet for å ha en friere stilling enn andre bunader. De fleste brukerne har valgt bunaden ut fra personlig smak, og bruker den som alternativ til annen festkjole. I tillegg ligger det for mange sterk betydning i at de har brodert bunaden selv, eller kjen­ner han eller hun som har brodert bunaden. 

Det var utrolig moro å finne ut at den stammer fra Solør ettersom Skaslien-slekta stammer fra der også:) Bunaden har jeg arvet etter min mormor, som fikk den av sin mor osv, og at den kommer fra der slekta til pappa kommer fra, gjør det litt artig! Den hører liksom litt til begge slektene på en gang :P heheBildet er tatt av Eirin, på  konfirmasjonen til Vilde ;) 

Hvilken bunad har du?


 • Publisert i kategorien Meg • Jeg er en kreativ skapning med en stor kjærlighet for musikk. Jeg er 24 år, lesbisk, elsker å synge og er litt FOR interessert i kjendiser!

 • + Følg denne bloggen


  KATEGORIER


  ARKIV


  SISTE INNLEGG


  hits